Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Koulu

Tilukset

☞ Katso valokuvia koulusta 

Tylypahka sijaitsee aivan Skotlannin pohjoisosassa, syvän Mustajärven ja lumihuippuisten vuorten notkossa. Laajojen tilusten ylpeys on monta sataa vuotta vanha kivilinna, jonka lukemattomat tornit kohoavat kohti taivaita. Linna on täynnä ihmeellisyyksiä, kuten salakäytäviä, liikkuvia haarniskoja ja eläviä muotokuvia, ja siellä on sataneljäkymmentäkaksi portaikkoa, joista tärkein on ensimmäisestä kerroksesta nouseva, linnan pääkerrokset toisiinsa yhdistävä liikkuva marmoriportaikko. Ensimmäisen kerroksen suuresta eteishallista pääsee marmoriportaikon lisäksi suureen saliin, joka toimii ruokailusalina ja pitopaikkana, sekä alas tyrmiin ja kellariin, jossa sijaitsevat Luihuisen ja Puuskupuhin oleskeluhuoneet. Rohkelikon ja Korpinkynnen oppilaat majoittuvat ylemmissä kerroksissa omissa torneissaan. Luokkahuoneet sijaitsevat enimmäkseen linna toisessa ja kolmannessa kerroksessa; neljännessä kerroksessa on tuhansia kirjoja sisältävä kirjasto sekä sairaalasiipi.

Koulun nurmikkoinen pihamaa viettää alamäkeen, ja rajautuu linna toisella puolella kiellettyyn metsään ja toisella puolella järven rantaan. Lähellä kiellettyä metsää on riistanvartija Hagridin kotoisa mökki ja suuret kurpitsa- ja vihannesmaat. Oppilaidenkin käytössä olevat kasvihuoneet on sijoitettu linnan pienelle ja tasaiselle takapihalle, kun taas huispauskenttä on alhaalla lähellä järveä. Leveä kärrytie johtaa linnan tammisilta ulko-ovilta Tylypahkan takorautaiselle portille, jota vahtii molemmin puolin siivekäs karjupatsas, ja mutkittelee aina Tylyahoon asti.

Koulunkäynti

Koulun alkaminen

Nuoret velhot ja noidat aloittavat koulunkäynnin 11-vuotiaina. Tällöin he saavat heinäkuun puolessa välissä kirjeen, joka sisältää kutsun Tylypahkan koulun oppilaaksi. Kutsuun tulee vastata viimeistään seuraavana päivänä sen saapumisesta.  Kirjeessä on myös mukana tarvikelista (kaikki opiskelutarvikkeet ostetaan Viistokujalta) sekä junalippu Tylypahkan pikajunaan, joka lähtee koululle King's Crossin asemalta 1. syyskuuta laiturilta 9¾ tasan kello 11.

Juna saapuu Tylyahon asemalle myöhään illalla. Ensiluokkalaiset matkaavat koululle riistanvartija Hagridin kanssa järven yli veneillä, mutta vanhemmat oppilaat kulkevat kärrytietä pitkin thestralien vetämissä vaunuissa. Koululla on suuressa salissa tarjolla runsas illallinen, jota edeltää rehorin puhe ja uusien oppilaiden lajittelu neljään tupaan: Rohkelikkoon, Korpinkynteen, Puuskupuhiin ja Luihuiseen. Pitojen jälkeen valvojaoppilaat ohjaavat tupansa ensiluokkalaiset oleskeluhuoneisiin ja makuusaleihin. Oppitunnit alkavat seuraavana arkipäivänä.

Tupien auktoriteetit

Jokaisella tuvalla on omat auktoriteettinsa, joiden ohjeita oppilaiden tulee ensisijaisesti noudattaa. Kaikilla tuvilla on tuvanjohtaja sekä kaksi valvoja- ja johtajaoppilasta.

Tuvanjohtajat ovat koulun opettajia, ja heillä on ylin määräysvalta tupaansa ja sen oppilaita koskevissa asioissa. Heidän puheilleen voi mennä mistä tahansa mieltä askarruttavasta asiasta.

Valvojaoppilaat ovat viidesluokkalaisia oppilaita, jotka valvovat tupansa yleistä järjestystä ja auttavat tarvittaessa nuorempia oppilaita. Valvojaoppilaiden etuuksiin kuuluu oman kylpyhuone ja lupa olla käytävillä kello 22 asti. Heillä on valtuudet ottaa muilta oppilailta pois tupapisteitä koulun sääntöjen rikkomisesta.

Johtajaoppilaat ovat seitsemäsluokkalaisia oppilaita, ja valvojaoppilaiden tavoin he pitävät tuvissaan yllä järjestystä ja rauhallista ilmapiiriä. Heillä on myös samat etuudet ja valtuudet. Johtajaoppilaat joutuvat toisinaan myös valvomaan koulun tapahtumien järjestelyjä, vahtimaan jälki-istuntoja sekä partioimaan yöllä käytävillä mahdollisten sääntöjenrikkojien varalta.

Tupapisteet

Tupapisteet toimivat Tylypahkassa eräänlaisena ansioiden mittarina, ja oppilaat voivat ansaita niitä vastaamalla oikein opettajien esittämiin kysymyksiin, menestymällä hyvin kokeissa tai olemalla muuten vastuullinen ja moitteeton oppilas. Tupapistetilanteen näkee eteishallista, jossa seisoo rinnakkain neljä tiimalasia. Tiimalasit on täytetty erivärisillä kivillä kuvastamaan eri tupia: Rohkelikolla punaiset, Luihuisella vihreät, Korpinkynnellä siniset ja Puuskupuhilla keltaiset. Tupamestaruus jaetaan jokaisen lukuvuoden päätöspidoissa, ja voittaja on se tupa, joka on kerännyt itselleen eniten pisteitä. Oppilaiden on kuitenkin pidettävä mielessä, että he voivat myös menettää tupapisteitä. Tällaiseen tilanteeseen johtaa esimerkiksi koulun sääntöjen rikkominen.

Oppiaineet

Tylypahkassa on monia erilaisia oppiaineita, joista osa on pakollisia ja osa valinnaisia. Ensimmäisenä vuonna oppilaat vasta tutustuvat taikomisen alkeisiin sekä velhoyhteiskunnan toimintaan, mutta toisena vuonna alkaa jo oikea opiskelu. Kolmantena vuonna alkavat lisäksi valinnaisaineet, jotka valitaan toisen vuoden pääsiäislomalla. Jokaisen oppilaan tulee valita kahdesta kolmeen valinnaisainetta.

Viidennen luokan VIP-tutkintojen arvosanat vaikuttavat siihen, mitä oppiaineita oppilaat opiskelevat kaksi viimeistä vuottaan. Jokaisen oppilaan tulee opiskella vähintään viittä edistynyttä ainetta.

Pakolliset aineet (1. luokka)

☞ lentäminen
☞ muodonmuutokset
☞ sauvankäytön alkeet (opettaa prof. Lipetit)
☞ taikajuomat
☞ taikojen perusteet (opettaa prof. Lipetit)
☞ velhoyhteiskunnan tuntemus (opettaa prof. Binns)
☞ yrttitieto

Pakolliset aineet (2.-5. luokka)

☞ loitsut
☞ muodonmuutokset
☞ pimeyden voimilta suojautuminen
☞ taikajuomat
☞ taikakausien historia
☞ tähtitiede
☞ yrttitieto

Valinnaisaineet (3.-5. luokka)

☞ ennustus
☞ jästitieto
☞ numerologia
☞ maailman velhokulttuurit (opettaa prof. Binns)
☞ muinaiset riimut
☞ taikaolentojen hoito
☞ velhoyhteiskuntaoppi (opettaa prof. McGarmiwa)

Kokeet ja tutkinnot

Jokaisen lukuvuoden lopulla pidetään kaksi viikkoa kestävät loppukokeet. Oppilaat osallistuvat kaikkien niiden aineiden kokeisiin, joita opiskelevat. Sen lisäksi, että kaikista aineista on kirjallinen osuus, joistain aneista (esimerkiksi taikajuomista ja loitsuista) järjestetään myös käytännön osuus. Loppukokeet on läpäistävä, jotta oppilas pääsee etenemään seuraavalle luokalle.

Toisinaan opettajat voivat järjestää pieniä kokeita ja pistareita pitkin lukuvuotta kartoittaakseen oppilaiden edistymistä. Hyvästä suoriutumisesta ansaitsee tupapisteitä, kun taas reputtamisesta saa yleensä lisätehtäviä.

Viidennen ja seitsemännen vuoden opiskelijoille järjestetään erityiset tutkinnot, jotka vaikuttavat siihen, mitä aineita tai aloja he voivat tulevaisuudessa opiskella. Viidesluokkalaiset suorittavat VIP- eli Velhomaailman Ihmeisiin Perehdyttävän tutkinnon, kun taas seitsemäsluokkalaisilla on edessään SUPER- eli Se Uskomattoman Paha Erittäin Raskas -tutkinto., jota pidemmälle Tylypahkassa ei pääsekään. Tutkinnot arvioidaan tavallisen numeroarvostelun sijaan kirjainarvostelulla, jossa U (Upea), O (Odotukset ylittävä) ja K (Kelvollinen) ovat hyväksyttyjä ja S (Surkea), H (Hirveä) ja P (Peikko) ovat hylättyjä arvosanoja. 

Vapaa-aika

Jottei elo Tylypahkassa olisi vain ainaista puurtamista ja opiskelua, voivat oppilaat osallistua vapaa-ajallaan erilaisiin rientoihin. Esimerkiksi huispauksesta kiinnostuneet voivat liittyä oman tupansa joukkueeseen. Tarjolla on myös monenlaisia muita kerhoja, kuten kitakivi-, velhoshakki- ja kaksintaistelukerhot. Toisinaan oppilaat pääsevät tuulettumaan Tylypahkan tilusten ulkopuolelle: kolmasluokkalaiset ja sitä vanhemmat saavat määrättyinä viikonloppuina käydä retkellä läheisessä Tylyahon kylässä.

Henkilökunta

Rehtori & vararehtori

Rehtori ☞ professori Minerva McGarmiwa

Vararehtori ☞ professori Filius Lipetit

Pakolliset aineet

Lentäminen ☞ matami Rolanda Huiski

Loitsut ☞ professori Filius Lipetit

Muodonmuutokset ☞ professori Braelyn Poe

Suojautuminen pimeyden voimilta ☞ professori Harry Potter

Taikajuomat ☞ professori Horatius Kuhnusarvio

Taikakausien historia ☞ professori Cuthbert Binns

Tähtitiede ☞ professori Aurora Sinistra

Yrttitieto ☞ professori Neville Longbottom

Valinnaisaineet

Ennustus ☞ professori Sibylla Punurmio

Jästitieto ☞ professori Dennis Creevey

Muinaiset riimut ☞ professori Terry Boot

Numerologia ☞ professori Septima Vektor

Taikaolentojen hoito ☞ Rubeus Hagrid

Tuvanjohtajat

Korpinkynsi ☞ professori Filius Lipetit

Luihuinen ☞ professori Horatius Kuhnusarvio

Puuskupuh ☞ professori Braelyn Poe

Rohkelikko ☞ professori Neville Longbottom

Muut

Avainten ja tilusten vahti, riistanvartija ☞ professori Rubeus Hagrid

Huispauksen erotuomari ☞ matami Rolanda Huiski

Kirjastonhoitaja ☞ matami Irma Prilli

Sairaalasiiven ylihoitaja ☞ matami Poppy Pomfrey

Sairaalasiiven apulaishoitaja ☞ neiti Effie Pockett

Vahtimestari ☞ herra Argus Voro

Kalenteri

1. syyskuuta
Lukuvuosi alkaa, pikajuna lähtee King's Crossilta klo 11.
31. lokakuuta
Kurpitsajuhla, pidot alkavat suuressa salissa klo 18.
20. joulukuuta
Joululoma alkaa, loma vietetään kotona tai koululla.
24. joulukuuta
Joulutanssiaiset, juhlat alkavat suuressa salissa klo 18.
25. joulukuuta
Joulupäivällinen, pidot alkavat suuressa salissa klo 16.
31. joulukuuta Uudenvuodenaaton ilotulitus järven rannalla klo 20.
10. tammikuuta
Joululoma päättyy, oppilaat saapuvat takaisin koululle.
25. maaliskuuta Pääsiäsloma alkaa, loma vietetään kotona tai koululla.
7. huhtikuuta Pääsiäisloma päättyy, oppilaat saapuvat takaisin koululle.
1. kesäkuuta Loppukokeet ja tutkinnot alkavat.
11. kesäkuuta Loppukokeet ja tutkinnot päättyvät.
14. kesäkuuta Kesäloma alkaa, loma vietetään kotona.
1. heinäkuuta VIP- ja SUPER-tutkintojen tulokset lähetetään oppilaille.
15. elokuuta Tarvikelistat ja hyväksymiskirjeet lähetetään oppilaille.

Koulun Säännöt

Koulun alue

 1. Oppilaat eivät saa poistua koulun alueelta ilman tuvanjohtajan tai rehtorin lupaa.
 2. 3-7-luokkalaiset saavat vierailla määrättyinä viikonloppuina Tylyahon kylässä, mikäli heillä on vanhemman tai huoltajan allekirjoittama lupalappu.
 3. Tähtitorniin meneminen oppituntien ulkopuolella on kielletty.
 4. Kielletty metsä on aina oppilailta täysin kiellettyä aluetta.
 5. Oppilaiden on oltava omissa tuvissaan viimeistään kello 21.00. Hiljaisuus laskeutuu kello 22.00.
 6. Tuvista saa poistua aikaisintaan kello 6.00.
 7. Kirjaston salaisten kirjojen osastolle saa mennä ja sieltä saa lainata kirjoja vain opettajan allekirjoittamalla lupalapulla.

​Käyttäytyminen

 1. Koulupukua tulee käyttää aina oppitunneilla ja muissa koulun virallisissa toimituksissa (esimerkiksi lukuvuoden alkajaispidoissa).
 2. Oppilaiden tulee osallistua kaikille oppitunneille (sairaustapaukset erikseen).
 3. Mikäli oppilas tuntee olonsa huonovointiseksi, tulee hänen käydä sairaalasiivessä tarkastuksessa.
 4. Opettajia ja muuta henkilökuntaa tulee puhutella kohteliaasti ja kunnioittavasti.
 5. Käytävillä ei saa taikoa oppituntien ulkopuolella.
 6. Muiden kiusaaminen taioilla tai ilman, syrjintä, ym. on täysin kiellettyä.
 7. Kiroilu, käytävillä ja kirjastossa huutaminen, vandalismi, ym. häiritsevä käytös on kiellettyä.
 8. Kaksintaistelu on kiellettyä muualla kuin kaksintaistelukerhossa.
 9. Ensiluokkalaiset eivät saa tuoda mukanaan kouluun omaa luudanvartta.
 10. Kaikki päihteet ovat kiellettyjä koulun alueella.
 11. Huonosta käytöksestä rangaistaan ottamalla pois tupapisteitä tai antamalla laiskanläksyä tai määräämällä jälki-istuntoon.

​Lemmikit

 1. Oppilaat saavat tuoda mukanaan kouluun yhden lemmikin.
 2. Sallittuja lemmikkejä ovat pöllöt, korpit, lepakot, kissat, rotat ja hiiret, kanit, sammakot ja rupikonnat sekä hillerit.
 3. Lemmikeistä tulee pitää ehdottoman hyvää huolta ja niiden kaltoinkohtelu on kielletty.
 4. Lemmikkejä (paitsi lintuja) ei saa päästää oman tuvan ulkopuollelle ilman valvontaa. 

  

http://tylypahka.w2.fi/

©2020 · TYLYPAHKA · - suntuubi.com